Kerjasama Malaysia-Interpol, kesan pelarian Uighur

KUALA LUMPUR: Malaysia bekerjasama dengan polis antarabangsa (Interpol) dan Aseanapol mengesan 20 etnik Uighur Muslim, China yang melarikan diri dari pusat tahanan imigresen di selatan Thailand, semalam.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerima maklumat mengenai insiden itu daripada pihak Thailand.

Katanya, bagaimanapun, belum ada maklumat sama ada mereka memasuki negara ini atau sebaliknya.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri, berkata PDRM sedang mengesan kumpulan etnik Uighur yang melarikan diri itu.

"Jika mereka ada di sini (Malaysia), kita akan tahan mereka. Kita akan kerjasama dengan Aseanapol dan Interpol.

"Kita ada mekanisme untuk kesan mereka," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Sidang Kemuncak Menangani Pembiayaan Keganasan Kali Ke-3 anjuran Bank Negara Malaysia dengan kerjasama Indonesia's Financial Intelligence Unit (PPATK) dan Australia's Finacial Intelligence Unit (AUSTRAC) di Sasana Kijang, di sini, hari ini.

Hadir sama Menteri Keadilan Australia, Michael Keenan; Menteri Koordinasi Politik, Perundangan dan Hal Ehwal Keselamatan Indonesia, Jeneral Wiranto dan Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Muhammad Ibrahim.

Ahmad Zahid mengulas laporan Pihak Berkuasa Thailand yang sedang memburu 20 etnik Uighur dari China yang melarikan diri dari pusat tahanan imigresen di Sadao, berhampiran selatan Malaysia-Thailand, ketika Beijing mendesak mereka dihantar pulang.

Kumpulan yang diburu itu antara ratusan etnik Uighur yang ditahan di Thailand pada 2014, walaupun mendakwa mereka rakyat Turki, dikhuatiri menyelinap masuk ke Malaysia untuk menyelamatkan diri.-Berita Harian

Label:
Reaksi:

Post a Comment

Video

[Video][video]
[blogger]

MKRdezign

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget